Trek N Eat zapiekane ziemniaki z wołowiną i groszkiem, danie liofilizowane 170g (629 kcal), 1 os
Składniki: 33% ziemniaków, 16 % fasoli, maltodekstryna, olej palmowy, teksturowane białko sojowe, 8 % wołowiny, skrobia modyfikowana, marchewka, sól spożywcza, aromaty, przyprawy, laktoza, tłuszcz drobiowy, skrobia, cukier, ekstrakt z drożdży, aromat naturalny ( zawiera jajko, mleko, seler), środek zakwaszający: kwasek cytrynowy, cytrynian potasu, glukonodeltalatkon, regulator kwasowości, dwu-octan sodu, barwiący koncentrat saflorowy, sok sojowy (soja, sól spożywcza, ocet spirytusowy, aromat dymu wędzarnianego, karmel), Mięso liofilizowane: 13,6g (odpowiada ok. 54g świeżego mięsa)
Przyrządzanie: Gotującą wodę wlać do linii napełnienia (550ml), bezpośrednio do pojemnika, starannie wymieszać , zamknąć pojemnik i poczekać 10 minut.
Alergeny: jajka, laktoza, mleko, seler soja
Kalorie: 629 kcal
Węglowodany: 49 g/100 g
Białko: 17 g/100g
Tłuszcz: 12 g/100 g
Waga: 170 g
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Zalety żywności liofilizowanej
Produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów" duża oszczędność wody i gazuokres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Dla kogo jest przeznaczona?
Pierwotnie tego rodzaju posiłki opracowano specjalnie dla kosmonautów, co samo mówi za siebie. Jednak od lat stosowane są również przez profesjonalnych podróżników, szczególnie cenione przez himalaistów, którzy na szczytach gór przygotowują posiłki spełniające wymagania odżywcze dla tak wymagającego sportu.
Co więcej, żywność liofilizowana staje się coraz bardziej popularna wśród osób wybierających się na trekking, wyprawy rowerowe, spływy kajakowe, rejsy żeglarskie i wiele innych form aktywności na otwartej przestrzeni.
Kalorie: 629 kcal
Węglowodany: 49 g/100 g
Białko: 17 g/100g
Tłuszcz: 12 g/100 g
Waga: 170 g
KOSZTY TRANSPORTU dla zamówień do 300 PLN
-
Przesyłka kurierska DPD:Przelew tradycyjny17.00 PLNPrzelewy24 - szybki przelew, BLIK, PayPo, raty17.00 PLN
-
Przesyłka InPost Paczkomaty 24/7:Przelewy24 - szybki przelew, BLIK, PayPo, raty13.00 PLNPrzelew tradycyjny13.00 PLN
-
Odbiór osobisty (Wrocław Ul. Stargardzka 4 ):Płatność gotówką lub kartą w sklepie0.00 PLNPrzelewy24 - szybki przelew, BLIK, PayPo, raty0.00 PLN
-
Przesyłka kurierska InPost:Przelew tradycyjny17.00 PLNPrzelewy24 - szybki przelew, BLIK, PayPo, raty17.00 PLN